Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Τόκυο – Intro


   
Το να ταξιδέψω στην Ιαπωνία για να δω τις ανθισμένες κερασιές (cherry blossoms) ήταν όνειρο ζωής. Αλλά όσο βρισκόμουν στην Ευρώπη το θεωρούσαμε μεγάλο ταξίδι, έστω και αν η χάρη μου είχε ήδη φθάσει Αυστραλία με τη δουλειά. Με το άλλο μου μισό είχαμε φθάσει μαζί ως Ταϋλάνδη και Σιγκαπούρη (Νότια Ασία).

Έτσι με το που μας δώθηκε η ευκαιρία στο τέλος του Απρίλη, η απόφαση πάρθηκε σε λίγα λεπτά.

Σε αυτό το σάϊτ (http://www.jnto.go.jp/sakura/eng/index.php) μπορεί κάποιος να δει το πρόγραμμα της άνθισης των κερασιών και να πλανάρει ανάλογα το ταξίδι του. Το σάϊτ είναι άκρως κατατοπιστικό, καθώς σου δίνει πληροφορίες για το πότε είναι ακόμα τα μπουμπούκια κλειστά, πότε περιμένουν την άνθιση, και το πέρας αυτης με τα άνθη να πεφτουν.

Το φαινόμενο των ανθισμένων κερασιών (ή με άλλα απλά λογάκια ο ερχομός της Άνοιξης) είχε ήδη ξεκινήσει και είμασταν στα τελειώματα της. Γιατί βλέπετε οι κερασιές στην Ιαπωνία ξεκινάνε να ανθίζουν από το Νότο και έχουν κατεύθυνση προς το Βορρά, όπου η Άνοιξη ξεκινάει λίγους μήνες αργότερα. Το όλο φαινόμενο ξεκινά περίπου μέσα Γενάρη, και ολοκληρώνεται μέσα Μάη.

Εμείς στο ταξίδι μας αυτό επισκεφτήκαμε το Τόκυο και το Mount Fuji. Στα επόμενα ποστς θα σας πώ για το που μείναμε, που φάγαμε, και τι είδαμε. Όλα αυτά πάντα με διάθεση να δούμε τα αξιοθέατα, αλλά και να ζήσουμε έστω και λίγο όπως και οι κάτοικοι της πόλης αυτής. Είμαστε πολύ φαν του off-the-beaten-path εμπειριών και πάντα προσπαθούμε να βρούμε μικρές λεπτομέρειες που δεν είναι καταχωρημένες στους τουριστικούς οδηγούς.

Η Ιαπωνία και ειδικότερα το Τόκυο μας απογοήτευσε λίγο. Συγκρίνοντας την πόλη με αυτύς της Νέας Υόρκης, που πραγματικά μας εντυπωσιάσε θετικά, το Τόκυο δεν ήταν όπως το περιμέναμε. Από την άλλη η Ιαπωνία στην επαρχία είναι πανέμορφη. Τοπία μαγικά, χωριουδάκια, σα να έχουν βγεί απο παλία χάϊκου και scroll paintings εποχής Muromachi. Μαγικά. Απλά.

Ένα πολύ μεγάλο μείον για εμάς είναι ότι οι Ιάπωνες δεν μιλάνε σχεδόν καθόλου Αγγλικά. Αυτό οφείλεται κατα κύριο λόγο στο γεγονός ότι ουσιαστικά η Ιαπωνία άνοιξε τις πύλες της στο διεθνή τουρισμό (2.6 εκατομμύρια το 2017) σχετικά προσφατα. Ακόμα και εν έτη 2017 το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού είναι εσωτερικός τουρισμός – Ιάπωνες (1.6 εκατομμύρια). Οπότε δε χρειάζονται να μιλήσουν ιδιαίτερα Αγγλικά. Επίσης η Ιαπωνία είναι αρκετά ακριβή σε σχέση με την Ασία και τους τουριστικούς προορισμούς αυτής.


Ας ξεκινήσουμε όμως την περιήγηση μας, όπως την βιώσαμε εμεις...

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Μεταναστεύω, μεταναστεύεις, μεταναστεύει...



Για να ξεκινήσουμε σωστά το κείμενο αυτό να πούμε το εξής: Η μετανάστευση δεν είναι για όλους...το εξωτερικό ΔΕΝ ειναι Ελλάδα!! 

Επειδή όμως απ’οτι φαίνεται δε λέει να το καταλάβει η κούτρα σου θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη να σε ενημερώσουμε με το τι ειναι διαφορετικό στην Αλβιώνα μη πάθεις μέγα πολιτισμικό σοκ οταν σκάσεις μύτη – και δεν έχεις και λεφτά να πάρεις το επόμενο πίσω για πατρίδα..

Μέσα από τα κείμενα μου, μια και πλέον ειμαι βετεράνος με πάνω απο 12 χρόνια μόνιμης κατοικίας στο νησί, και Αγγλίδα υπήκοος, θα σου γράφω και θα σου εξηγώ πώς λειτουργεί το σύστημα της χώρας, για να έχεις έναν οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες. Προσοχή όμως μια και δεν πρέπει να παρεξηγηθεί με τίποτα ώς τουριστικός οδηγός ή τυφλοσούρτης. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, και κάθε άνθρωπος έχει και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας στην προσαρμοστικότητα, και εννοείται την κατανόηση.  Οι πρώτοι μηνες θα είναι δύσκολοι – στο εγγυώμαι. Μέχρι να βρεις τη θέση σου στην νεα κοινωνία, και να τα φέρεις βόλτα σε ένα ξένο περιβάλλον, θα είσαι λίγο στη τσίτα – κατανοητό. 

Ξεκινάμε λοιπόν με μια γενική σύνοψη του αντικείμενου που θα αναλύσουμε στα επόμενα πόστς. 

Χώρα: Μεγάλη Βρετανία ή Ηνωμένο Βασίλειο - Αγγλία για εμάς – Αγγλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία, και Ουαλία για αυτους. Έχει μεγάλη διαφορά για τους ομογενείς, να λες που μένεις ακριβώς, μια και δεν αρέσκονται να περνιούνται για Άγγλοι, αν είναι Ιρλανδοί, Ουαλοί, ή Σκωτσέζοι . Αν τους αποκαλέσεις Βρετανούς κάποιοι δε θα παρεξηγηθούν. Γενικά όμος ο τοπικισμός ειναι αρκετά μεγάλος και σε αυτή τη χώρα. Πώς λέμε Λάρισα – Βόλος...ε κάτι παρόμοιο. 

Γλώσσα: Αγγλικά. Βρετανικά Αγγλικά, που είναι πολύ διαφορετικά απο τα αμερικάνικα που ακούμε στις blockbuster ταινίες. Έχουν πολύ αργκό ή slang ανάλογα με την περιοχή που μένεις. Οι προφορές όπως και σε κάθε άλλη χώρα διαφέρουν αισθητά απο περιοχή σε περιοχή. 

Νόμισμα: Λίρα. Εδώ λέγεται pound ή σε αργκό quid. Έχει κέρματα και χαρτονομίσματα. Τα κέρματα ειναι τα λεγόμενα pence ή απλά ‘p’. Ανάλογα με την περιοχή, και όπως αναφέραμε πριν λέγονται και διαφορετικά, και έχουν και διαφορετική απεικόνιση στα χαρτονομίσματα. Όλα όμως είναι αποδεκτά και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να τα χρησιμοποιήσετε, αν και κάποιοι (άσχετοι συνήθως μετανάστες) μπορεί να δυσαρεστηθούν ή να πρέπει να καταλάβουν ότι είναι λίρες αυτά που τους δίνετε, απλά από διαφορετική περιοχή.  

Πληθυσμός: περί τα 60 εκατομμύρια, με όλες τις φυλές του κόσμου να γεννιούνται, να ζουν, να εργάζονται, να ερωτεύονται, και να πεθαίνουν στην χώρα καθημερινά. Πάνω απο 11 εκατομμύρια ζουν στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρεττανίας το Λονδίνο. Πόλος έλξης για τουρισμό, και εργασία. Κάθε χώρα της Μεγάλης Βρετανίας, έχει και τη δική της πρωτεύουσα. 

Πολίτευμα: Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η κύρια βουλή είναι στην Αγγλία, αλλά και η Ουαλία, και η Σκωτία και η Ιρλανδία, έχουν νομοθετικά σώματα που η κύρια βουλή τους ανέθεσε αρμοδιότητες προς διεκπεραίωση. 

Κλίμα: Βροχερό και κρύο. Αλλά όταν πιάνει η λιακάδα...είναι άλλο πραμα!

Σημαντικές πόλεις: 
(Αγγλία): London, Birmingham (προφέρεται Μπέρμινχαμ), Leeds (προφέρεται Λήντς), Sheffield, Manchester, Liverpool, Bristol, Nottingham, Newcastle, Plymouth (προφέρεται Πλήμουθ), Derby (προφέρεται Ντάρμπυ), Southampton, Great Yarmouth, Cambridge 
(Ουαλία): Cardiff, Newport, Swansea 
(Σκωτία): Edinburgh, Glasgow, Aberdeen (προφέρεται Αμπερντήν), Dundee (προφέρεται Νταντί), Perth, Inverness
(Β.Ιρλανδία): Belfast, Derry. 

Όλες οι ερωτήσεις είναι more than welcome. Δεν υπάρχει κουτή ερώτηση γιατί οι περισσότεροι που επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι γιατί βρίσκονται σε κατάσταση άγχους, και σε περιόδους στρές το μυαλό δε λειτουργεί πάντα σωστά. 


Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Πάλι από την αρχή

Πάλι από την αρχή. Ναι. Πολλά τα χρόνια που έχω να γράψω αλλά να, ξύνομαι, δε μπορώ. Το ίντερνετ έχει καταντήσει μια αήδια. Και δε μπορώ να στέκομαι απλά και να κοιτάω να συνεχιζει να παραπέει η όλη κατάσταση. 

Γατάκια, σκυλάκια, βυζάκια, φαγητάκια, ξεκωλάκια, μανούλες, θειούλες, γκομενάκια, μπρατσάκια, αστειάκια, ανούσιες και ανόητες λίστες, και τίποτα το ουσιαστικό προάλλονται καθημερινά απο τα ΜΜΕ και τα social media. Λίγα αυτά που προμοτάρουν την ανθρώπινη φύση και ύπαρξη. Και πολύ αντιγραφή ρε παιδί μου...πολύ αντιγραφή! Τα ίδια και τα ίδια ποστακια, από διάφορα σάϊτς χωρίς αναφορά στο αρχικό, μόνο και μόνο για παραπάνω κλικς. Ο κόσμος παει απο το κακό στο χειρότερο και το μονο που τον ενδιαφέρει ειναι να κανει like στα εφήμερα και τα μικρά. Και γι’αυτό είπα να δώσω λίγο απο τη σοφία μου. Ξανά. Αλλά όχι όπως παλιά. Με τον ίδιο ενθουσιασμό, τον ίδιο σαρκασμό (όταν πρέπει) και την ίδια αγάπη για ένα καλύτερο μέλλον. Σαν άνθρωποι, σαν κοινωνία... Δεν ξέρω τα πάντα, αλλά εχω δει και κάνει πολλά στη ζωη μου, που με κατατάσσουν στην κατηγορία των ανθρώπων που μπορούν να έχουν και άποψη και λόγο. 

Τότε ήμουν νεούδι, δεν πρόσεξα. Τώρα έμαθες θα μου πείς? Ήξερα και τότε, απλά έπαθα. Γιατί και τα έξυπνα πουλιά απο τη μύτη πιάνονται. Και αναλώθηκα σε ποταπές συναναστροφές. Γι’αυτο και υπάρχουν κανόνες πια. Με κύριο και βασικό τα σχόλια κλειστά. Όχι άλλη χολέρα καλυμμένη πίσω από μια οθόνη και ενα πληκτρολόγιο. Όποιος θέλει να επικοινωνήσει υπάρχει τρόπος, αρκεί να υπάρχει θέληση. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τι καθόμαστε? 

Με λένε Μαρία. Είμαι 38 χρονών. Έχω ζήσει σε 3 χώρες στον κόσμο πέρα από την Ελλάδα. Τη Σκωτία (incl. Αγγλία), τη Σιγκαπούρη, και τη Μαλαισία. Έχω δουλέψει σε χώρες όπως η Αγγλια/Σκωτία, Νορβηγία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστραλία, Αμερική, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Μαλαισία. Α ναι, και Ελλάδα. Έχω ταξιδέψει σε περισσότερες χώρες, but not enough. Eχω 3 πτυχία πανεπιστημίου, πολλές πιστοποιήσεις, μιλάω 5 γλώσσες, διεθνή καριέρα στο εξωτερικό απο τα μικράτα μου. Έχω πολλά χόμπυ, μιλάμε για πολλά, και τα περισσότερα με διπλώματα και πιστοποιήσεις γιατί μου αρέσει να καταρτίζομαι τεχνικά με ό,τι καταπιάνομαι. Αλλά πάνω από όλα έχω ένα πολύ δυνατό μυαλό, και ήθος με έναν χαρακτήρα που δε το συναντάς εύκολα. Θεωρώ τον εαυτό μου πολίτη του κόσμου απο πολύ μικρή ηλικία. Δεν είμαι μετριόφρων. 

Θα σας διηγηθώ τις εμπειρίες μου, θα σας πώ τις απόψεις μου. This is my life as it has been recorded to-date. 


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=dBN86y30Ufc Willie Nelson - On The Road Again