Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Μεταναστεύω, μεταναστεύεις, μεταναστεύει...



Για να ξεκινήσουμε σωστά το κείμενο αυτό να πούμε το εξής: Η μετανάστευση δεν είναι για όλους...το εξωτερικό ΔΕΝ ειναι Ελλάδα!! 

Επειδή όμως απ’οτι φαίνεται δε λέει να το καταλάβει η κούτρα σου θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη να σε ενημερώσουμε με το τι ειναι διαφορετικό στην Αλβιώνα μη πάθεις μέγα πολιτισμικό σοκ οταν σκάσεις μύτη – και δεν έχεις και λεφτά να πάρεις το επόμενο πίσω για πατρίδα..

Μέσα από τα κείμενα μου, μια και πλέον ειμαι βετεράνος με πάνω απο 12 χρόνια μόνιμης κατοικίας στο νησί, και Αγγλίδα υπήκοος, θα σου γράφω και θα σου εξηγώ πώς λειτουργεί το σύστημα της χώρας, για να έχεις έναν οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες. Προσοχή όμως μια και δεν πρέπει να παρεξηγηθεί με τίποτα ώς τουριστικός οδηγός ή τυφλοσούρτης. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, και κάθε άνθρωπος έχει και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας στην προσαρμοστικότητα, και εννοείται την κατανόηση.  Οι πρώτοι μηνες θα είναι δύσκολοι – στο εγγυώμαι. Μέχρι να βρεις τη θέση σου στην νεα κοινωνία, και να τα φέρεις βόλτα σε ένα ξένο περιβάλλον, θα είσαι λίγο στη τσίτα – κατανοητό. 

Ξεκινάμε λοιπόν με μια γενική σύνοψη του αντικείμενου που θα αναλύσουμε στα επόμενα πόστς. 

Χώρα: Μεγάλη Βρετανία ή Ηνωμένο Βασίλειο - Αγγλία για εμάς – Αγγλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία, και Ουαλία για αυτους. Έχει μεγάλη διαφορά για τους ομογενείς, να λες που μένεις ακριβώς, μια και δεν αρέσκονται να περνιούνται για Άγγλοι, αν είναι Ιρλανδοί, Ουαλοί, ή Σκωτσέζοι . Αν τους αποκαλέσεις Βρετανούς κάποιοι δε θα παρεξηγηθούν. Γενικά όμος ο τοπικισμός ειναι αρκετά μεγάλος και σε αυτή τη χώρα. Πώς λέμε Λάρισα – Βόλος...ε κάτι παρόμοιο. 

Γλώσσα: Αγγλικά. Βρετανικά Αγγλικά, που είναι πολύ διαφορετικά απο τα αμερικάνικα που ακούμε στις blockbuster ταινίες. Έχουν πολύ αργκό ή slang ανάλογα με την περιοχή που μένεις. Οι προφορές όπως και σε κάθε άλλη χώρα διαφέρουν αισθητά απο περιοχή σε περιοχή. 

Νόμισμα: Λίρα. Εδώ λέγεται pound ή σε αργκό quid. Έχει κέρματα και χαρτονομίσματα. Τα κέρματα ειναι τα λεγόμενα pence ή απλά ‘p’. Ανάλογα με την περιοχή, και όπως αναφέραμε πριν λέγονται και διαφορετικά, και έχουν και διαφορετική απεικόνιση στα χαρτονομίσματα. Όλα όμως είναι αποδεκτά και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να τα χρησιμοποιήσετε, αν και κάποιοι (άσχετοι συνήθως μετανάστες) μπορεί να δυσαρεστηθούν ή να πρέπει να καταλάβουν ότι είναι λίρες αυτά που τους δίνετε, απλά από διαφορετική περιοχή.  

Πληθυσμός: περί τα 60 εκατομμύρια, με όλες τις φυλές του κόσμου να γεννιούνται, να ζουν, να εργάζονται, να ερωτεύονται, και να πεθαίνουν στην χώρα καθημερινά. Πάνω απο 11 εκατομμύρια ζουν στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρεττανίας το Λονδίνο. Πόλος έλξης για τουρισμό, και εργασία. Κάθε χώρα της Μεγάλης Βρετανίας, έχει και τη δική της πρωτεύουσα. 

Πολίτευμα: Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η κύρια βουλή είναι στην Αγγλία, αλλά και η Ουαλία, και η Σκωτία και η Ιρλανδία, έχουν νομοθετικά σώματα που η κύρια βουλή τους ανέθεσε αρμοδιότητες προς διεκπεραίωση. 

Κλίμα: Βροχερό και κρύο. Αλλά όταν πιάνει η λιακάδα...είναι άλλο πραμα!

Σημαντικές πόλεις: 
(Αγγλία): London, Birmingham (προφέρεται Μπέρμινχαμ), Leeds (προφέρεται Λήντς), Sheffield, Manchester, Liverpool, Bristol, Nottingham, Newcastle, Plymouth (προφέρεται Πλήμουθ), Derby (προφέρεται Ντάρμπυ), Southampton, Great Yarmouth, Cambridge 
(Ουαλία): Cardiff, Newport, Swansea 
(Σκωτία): Edinburgh, Glasgow, Aberdeen (προφέρεται Αμπερντήν), Dundee (προφέρεται Νταντί), Perth, Inverness
(Β.Ιρλανδία): Belfast, Derry. 

Όλες οι ερωτήσεις είναι more than welcome. Δεν υπάρχει κουτή ερώτηση γιατί οι περισσότεροι που επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι γιατί βρίσκονται σε κατάσταση άγχους, και σε περιόδους στρές το μυαλό δε λειτουργεί πάντα σωστά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: