Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Τόκυο – Intro


   
Το να ταξιδέψω στην Ιαπωνία για να δω τις ανθισμένες κερασιές (cherry blossoms) ήταν όνειρο ζωής. Αλλά όσο βρισκόμουν στην Ευρώπη το θεωρούσαμε μεγάλο ταξίδι, έστω και αν η χάρη μου είχε ήδη φθάσει Αυστραλία με τη δουλειά. Με το άλλο μου μισό είχαμε φθάσει μαζί ως Ταϋλάνδη και Σιγκαπούρη (Νότια Ασία).

Έτσι με το που μας δώθηκε η ευκαιρία στο τέλος του Απρίλη, η απόφαση πάρθηκε σε λίγα λεπτά.

Σε αυτό το σάϊτ (http://www.jnto.go.jp/sakura/eng/index.php) μπορεί κάποιος να δει το πρόγραμμα της άνθισης των κερασιών και να πλανάρει ανάλογα το ταξίδι του. Το σάϊτ είναι άκρως κατατοπιστικό, καθώς σου δίνει πληροφορίες για το πότε είναι ακόμα τα μπουμπούκια κλειστά, πότε περιμένουν την άνθιση, και το πέρας αυτης με τα άνθη να πεφτουν.

Το φαινόμενο των ανθισμένων κερασιών (ή με άλλα απλά λογάκια ο ερχομός της Άνοιξης) είχε ήδη ξεκινήσει και είμασταν στα τελειώματα της. Γιατί βλέπετε οι κερασιές στην Ιαπωνία ξεκινάνε να ανθίζουν από το Νότο και έχουν κατεύθυνση προς το Βορρά, όπου η Άνοιξη ξεκινάει λίγους μήνες αργότερα. Το όλο φαινόμενο ξεκινά περίπου μέσα Γενάρη, και ολοκληρώνεται μέσα Μάη.

Εμείς στο ταξίδι μας αυτό επισκεφτήκαμε το Τόκυο και το Mount Fuji. Στα επόμενα ποστς θα σας πώ για το που μείναμε, που φάγαμε, και τι είδαμε. Όλα αυτά πάντα με διάθεση να δούμε τα αξιοθέατα, αλλά και να ζήσουμε έστω και λίγο όπως και οι κάτοικοι της πόλης αυτής. Είμαστε πολύ φαν του off-the-beaten-path εμπειριών και πάντα προσπαθούμε να βρούμε μικρές λεπτομέρειες που δεν είναι καταχωρημένες στους τουριστικούς οδηγούς.

Η Ιαπωνία και ειδικότερα το Τόκυο μας απογοήτευσε λίγο. Συγκρίνοντας την πόλη με αυτύς της Νέας Υόρκης, που πραγματικά μας εντυπωσιάσε θετικά, το Τόκυο δεν ήταν όπως το περιμέναμε. Από την άλλη η Ιαπωνία στην επαρχία είναι πανέμορφη. Τοπία μαγικά, χωριουδάκια, σα να έχουν βγεί απο παλία χάϊκου και scroll paintings εποχής Muromachi. Μαγικά. Απλά.

Ένα πολύ μεγάλο μείον για εμάς είναι ότι οι Ιάπωνες δεν μιλάνε σχεδόν καθόλου Αγγλικά. Αυτό οφείλεται κατα κύριο λόγο στο γεγονός ότι ουσιαστικά η Ιαπωνία άνοιξε τις πύλες της στο διεθνή τουρισμό (2.6 εκατομμύρια το 2017) σχετικά προσφατα. Ακόμα και εν έτη 2017 το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού είναι εσωτερικός τουρισμός – Ιάπωνες (1.6 εκατομμύρια). Οπότε δε χρειάζονται να μιλήσουν ιδιαίτερα Αγγλικά. Επίσης η Ιαπωνία είναι αρκετά ακριβή σε σχέση με την Ασία και τους τουριστικούς προορισμούς αυτής.


Ας ξεκινήσουμε όμως την περιήγηση μας, όπως την βιώσαμε εμεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: